Livsstil

Dannebrogsvinduer i lysets tegn

dannebrogsvinduer

I sangerinden Albertes sang ”Lyse nætter” synger hun: ”og lyset vælter pludselig ind”. Her får mange danskere, der kender til de mange mørke vintermåneder, et spirende og fornyet håb for fremtiden, fordi forårets lys melder sin ankomst igen og melder om generelt lysere tider. Det kan være et emotionelt øjeblik og moment for mange, fordi vi alle trives bedst med lys til krop, sjæl og sind, og fordi vi fornemmer det positive skift i humør og årstid, når forårssolen strømmer ind ad vinduerne. Vinduer er derfor også af ganske særlig betydning i Danmark, fordi vi ikke bare tager lyset for givet. Der skal derfor være de optimale vilkår for det, når vi vælger vinduer til vores lejlighed, villa eller sommerhus. Her kan vi varmt anbefale de smukke og klassiske dannebrogsvinduer.

Klassiske, danske vinduer

Selve navnet dannebrogsvinduer refererer til, at selve opdelingen af vinduet er udført i fire felter, der ligner det danske flag Dannebrog. Danskere er på denne måde vant til at se denne inddeling via vores flag og flagets fire-felters inddeling. Som flaget kan også vinduerne ses som et symbol, som vi forbinder med danskhed, klassisk dansk æstetik og et kulturhistorisk fænomen, der rækker helt tilbage til 1700-tallet.

Fine, sprossede vinduer

Inddelingen af vinduet i fire felter bliver også kaldt for sprossede vinduer. Det er klassiske vinduer, som man både ser på bondehuse, murermestervillaer og sågar mondæne palæer. Alt efter hvilken bygning, der er tale om, er der også variationer indenfor de sprossede vinduer, når det handler om, hvordan de er udformet. De kan både være længst i højden eller i bredden, og der kan være forskel på, hvordan man lukker og åbner dem.

dannebrogsvinduer

Vælg den rigtige lukkemekanisme

De smukke dannebrogsvinduer kan fås med forskellige former for lukkemekanismer. De findes både med hasper og med paskvilgreb. Sidstnævnte lukkemetode er udført med en bremse, der bevirker, at både børn og voksne nemt kan åbne og lukke vinduerne. På denne måde kan man nemt åbne dem, når det om foråret og sommeren er varmt, og man trænger til at få noget luft og ilt ind i rummet.

Opdater det charmerende bondehus      

Er man så heldig, at man bor i et bondehus eller bindingsværkshus af ældre dato, kan man med fordel opdatere og renovere husets look med nye dannebrogsvinduer. Man kan også være ude for, når man køber et hus af ældre dato, at dets vinduer ikke har to eller tre lag som isolering og lyddæmpning, så her kan det også være en fordel, udover det æstetiske look, at udskifte til nyere dannebrogsvinduer, der er isolerede og lyddæmpende. Ligger bondehuset ud til en større vej, kan der også være noget beroligende at hente, når man udskifter til lyddæmpende dannebrogsvinduer.

Vælg vinduer, der passer til boligens look

Når man skal vælge de smukke dannebrogsvinduer, skal man dermed overveje, hvorvidt børn skal kunne åbne dem, om huset har behov for lyddæmpning og hvilken længde og bredde, de skal have i forhold til husets form. Derudover er der en stor miljøbesparelse at hente, når man får skiftet til vinduer, der har to eller tre lag og dermed holder bedre på husets varme.